Результати діяльності Фонду за 2016 рік
26 квітня 2017 року

Шановний Учаснику!

   Пропонуємо ознайомитись з інформацією про результати роботи Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України у 2016 році.

   Департамент з управління діяльністю Фондом за минулий рік успішно реалізував плани та виконав поставлені завдання, а саме: забезпечив стабільну роботу Фонду і вперше за два роки отримав інвестиційний прибуток у розмірі 114 млн. грн. Суму прибутку, яку Ви особисто отримали на свій пенсійний рахунок, Ви можете переглянути у виписці в полі “Чистий фінансовий результат” у Персональному кабінеті.

   Головною подією минулого року стало приведення активів до їхньої реальної вартості та впровадження нової методики обчислення вартості активів відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності. На сьогодні активи Фонду –  це ліквідні та високодохідні фінансові інструменти. Справедливу вартість активів, яка на 31.12.2016 становить  1 040,8 млн. грн., підтверджено експертами – ТОВ “Ернст енд Янг” - афілійованої компанії групи Ernst & Young, яка в свою чергу входить до четвірки найбільших консалтингових компаній у світі. 

   Вагомим здобутком 2016 року було впровадження системи управління фінансовими ризиками – важливого елементу стратегічного управління та контролю. Система, розроблена зусиллями працівників Департаменту разом із провідною міжнародною компанією Deloitte, надає можливість виявляти та оцінювати ризики, попереджати можливі збитки. Функціонування та ефективність системи управління ризиками постійно контролюється Радою Фонду. Це дає змогу кожному учаснику бути впевненим у прозорості та ефективності процесу прийняття інвестиційних рішень Радою Фонду. Фонд на сьогодні – єдиний недержавний пенсійний фонд в Україні, у якому запроваджено подібну систему.

   У 2016 році для Вашої зручності Департамент запровадив нові сервіси, які користуються великим попитом учасників: гарячу лінію, щомісячні СМС-повідомлення про стан рахунку, персональний кабінет учасника. Відтепер Ви  маєте можливість оперативно отримувати інформацію про суму своїх накопичень через персональний кабінет учасника і в разі потреби роздрукувати свою виписку. Користування всіма цими послугами для Вас є безкоштовним,  витрати здійснюються за рахунок засновника Фонду – Національного банку України.

   Пріоритетом діяльності Фонду на найближчі роки визначено дотримання консервативної інвестиційної стратегії, що сприятиме стабільному зростанню активів за мінімального рівня ризику, а також створення сучасних сервісів і впровадження інноваційних технологій для поліпшення якості обслуговування. Наразі Департамент працює над запровадженням електронного документообігу та реалізацією можливості для Вас надавати документи до Фонду через мережу Інтернет. Уже в березні 2017 року запрацює веб-сайт Фонду, про що Ви будете додатково проінформовані.

   Минулого року Фонд відзначив 10-річчя з дня прийняття Правлінням Національного банку постанови про утворення Фонду та впровадження корпоративної пенсійної програми для всіх працівників. Це було важливе рішення соціально відповідального роботодавця, яке підтримується і сьогодні, адже недержавне пенсійне забезпечення – важливий елемент матеріальної підтримки своїх працівників. У центральних банках провідних країн світу забезпечення працівника недержавною пенсією є складовою його соціального пакета та частиною корпоративної культури. Національний банк України інтегрований у міжнародну банківську систему і активно впроваджує кращий світовий досвід, традиції міжнародної спільноти щодо створення системи соціального захисту та мотивації працівників. Сподіваюсь, що для кожного нашого учасника причетність до Фонду має вагоме значення.

   Вже з 2009 року наші учасники почали отримувати періодичні пенсійні виплати, і за 7 років, що минули відтоді, Фонд виплатив пенсіонерам Національного банку 112,7 млн. грн. У 2016 році була виплачена максимальна за весь період діяльності Фонду сума пенсій, що становила 42,6 млн. грн. На сьогодні отримувачами пенсій є 3 264 осіб, та кількість таких учасників постійно зростає. Крім того, за основними показниками діяльності серед вітчизняних недержавних пенсійних фондів Фонд традиційно знаходиться на провідних позиціях.

   Високий рівень соціальної відповідальності, ефективна інвестиційна політика та професіоналізм працівників Департаменту – це ті ключові фактори, які допомагають нам своєчасно та в повному обсязі виконувати свої зобов’язання з недержавного пенсійного забезпечення перед кожним учасником Фонду.

Відгуки та пропозиції щодо :