Накопичення учасників Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку надійно збережені – ситуація стабілізована, доходи достатні для здійснення виплат
16 березня 2015 року

13 березня у Національному банку України відбулася зустріч учасників Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України з керівництвом Фонду за участі Голови Національного банку Валерії Гонтаревої та Директора Департаменту персоналу Національного банку Романа Борисенко.

Відкриваючі зустріч, Валерія Гонтарева наголосила, що Корпоративний недержавний пенсійний фонд Національного банку України на сьогодні залишається найбільшим та найстабільнішим недержавним пенсійним фондом в Україні. При цьому вона зауважила, що наразі керівництвом Фонду докладаються усі зусилля задля подальшої стабілізації роботи установи та підвищення її ефективності. Валерія Гонтарева у своїй промові також приділила увагу питанням оплати праці співробітникам системи Національного банку, наголосивши на необхідності розробки нової зрозумілої та транспарентної системи оплати праці, яка б базувалась на ринковому підході.

У своїй доповіді Директор Департаменту з управління діяльністю Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України Олег Курінний навів дані щодо поточної фінансової ситуації у Фонді, а також результати інвестиційної діяльності та діяльності з адміністрування КНПФ. Так за 3 місяці (з грудня 2014 року по лютий 2015 року) було здійснено пенсійних виплат та переведень до інших фінансових установ 2 050 учасникам Фонду в обсязі 43,42 млн. грн. При цьому керівник Фонду наголосив, що кошти учасників – це додаткові пенсійні накопичення, а не подібні до депозитних вклади, тож не можуть бути використані на інші цілі, ніж на додаткове пенсійне забезпечення при настанні пенсійного віку.

Щодо ситуації у Фонді, Олег Курінний запевнив присутніх, що наразі роботу НПФ стабілізовано. У подальшому за рішенням Ради Фонду установа дотримуватиметься консервативної інвестиційної політики – кошти будуть розміщуватись винятково на депозитах у державних банках та інвестуватимуться у державні цінні папери строком обігу до трьох років.
Розповідаючи про фінансовий стан установи Олег Курінний надав учасникам Фонду докладні пояснення щодо заходів, які проводяться задля повернення заставного майна для відшкодування активів Фонду та відновлення платоспроможності емітентів облігацій, якими володіє Фонд. Він також представив учасникам НПФ докладну інформацію щодо емітентів облігацій та відповів на пов’язані з даним аспектом діяльності установи питання присутніх. Для подальшої оцінки реальної вартості активів Фонд запросив одну з найбільших світових аудиторських компаній KPMG, яка вже найближчим часом здійснить оцінку справедливої вартості інвестиційного портфелю КНПФ.

При цьому, згідно з вже проведеною попередньою переоцінкою активів, вони дотепер достатні та дозволяють Фонду виконувати всі необхідні зобов’язання перед учасниками. “Сьогодні, щоб покривати поточні витрати, Фонду вистачає наявних доходів, – зазначив Олег Курінний, – у разі збереження такої динаміки ми продовжуватимемо нарощувати активи”. Так, відповідно до результатів фінансової діяльності Фонду за 3 останні місяці, основний дохід установа отримала за рахунок переоцінки вартості валюти, оренди, виплат за державними цінними паперами та депозитами у національній та іноземній валютах у державних банках.

Підсумовуючи свою доповідь Директор Департаменту з управління діяльністю Фонду Олег Курінний підкреслив, що завдяки вжитим заходам ліквідність Фонду збережено та буде збільшено, отже, Фонд і надалі залишатиметься флагманом свого сегменту і найбільш привабливим інструментом збереження пенсійних накопичень співробітників Національного банку.
Також повідомляємо, що 16 березня для керівників територіальних управлінь та відокремлених підрозділів Національного банку було проведено окрему відео-конференцію з керівництвом Фонду. Під час відео-конференції відбулась доповідь керівництва Фонду щодо ситуації в установі та сесія питань та відповідей.

Керівництво Фонду та Національного банку відкрите до діалогу з учасниками Фонду та пропонує у разі виникнення індивідуальних питань, поставити їх за допомогою зворотного зв’язку у відповідному розділі Фонду “Питання та відповіді” на внутрішньому порталі Національного банку України.

Відгуки та пропозиції щодо :