Департамент з управління діяльністю КНПФ НБУ продовжує повідомляти учасників Фонду про результати роботи, спрямованої на повернення проблемних активів.
13 жовтня 2015 року

Департамент реалізував офісне приміщення за 3,4 млн. грн., отримавши чистий прибуток у розмірі 1,3 млн. грн. Кошти, отримані від реалізації об’єкту, зараховано на Ваші індивідуальні пенсійні рахунки.

Нерухомість, що була продана – офісне приміщення площею 125,1 кв. м. за адресою м. Київ, вул. Воздвиженська, 25, була придбана у 2010 році за ціною 2,1 млн. грн. з метою отримання прибутку від здачі в оренду. Справедлива вартість приміщення станом на 31.12.2014 згідно звіту незалежного оцінювача, ТОВ «КПМГ-Україна», становила 2,5 млн. грн.
Нерухомість знаходилась у напівпідвальному приміщенні, і за характеристиками не відповідала сучасним ринковим вимогам (будова 1917 року, застарілі комунікації, тощо) і тому не користувалась попитом. Дохід від орендних платежів був суттєво нижчим порівняно з доходом від інших інвестицій Фонду. Виходячи з цих міркувань, керівництвом Фонду було прийнято рішення про реалізацію цього активу.

Як повідомлялося раніше, процес повернення коштів за проблемними активами Фонду триває (http://knpf.bank.gov.ua/?p=1760).
Наприкінці року учасники зможуть ознайомитися зі станом роботи з проблемними активами Фонду у спеціальному звіті, який буде опубліковано на сайті Національного банку України та на сайті Фонду. Це дасть змогу нашим учасникам не лише володіти інформацією про стан справ у Фонді, а й розуміти потенціал для зростання активів Фонду.

Також, з січня 2016 року на сайті Фонду та сайті Національного банку України Департамент буде розміщувати детальні відомості про структуру активів Фонду, що зробить діяльність Фонду більш прозорою та дозволить учасникам володіти актуальною інформацією щодо його інвестиційної діяльності Фонду.

Звертаємо Вашу увагу, що з метою недопущення в подальшій роботі Фонду неефективних інвестицій, Рада Фонду затвердила зміни до Інвестиційної декларації, які 01.09.2015 були зареєстровані у Нацкомфінпослуг. Зміни до Декларації передбачають нову, консервативну інвестиційну політику.

Так, з вересня 2015 року пенсійні активи можуть інвестуватися виключно у:
1) облігації внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість;
2) інші цінні папери, доходи за якими гарантовано Кабінетом Міністрів України, з залишковим строком обігу не більше трьох років від дати придбання Фондом;
3) банківські депозитні рахунки, ощадні сертифікати, облігації таких банків: ПАТ «Укрексімбанк», АТ «Ощадбанк», ПАТ «Укргазбанк»;
4) банківські депозитні рахунки таких банків: ПАТ «Укрсоцбанк», ПАТ «Райффайзен Банк Аваль», ПАТ «ІНГ Банк Україна», ПАТ «Сітібанк (Україна)», ПАТ «Креді Агріколь Банк», АТ «УкрСиббанк».

Одночасно, рішенням Ради Фонду від 23.07.2015 № 36 було затверджено Положення про Інвестиційний комітет Фонду, який розглядає та затверджує пропозиції і рекомендації з питань інвестування, приймає рішення щодо реалізації інвестиційної та облікової політики, а також політики з управління ризиками. Це забезпечило колегіальність при прийнятті інвестиційних рішень. Відтепер керівництво Департаменту не може одноосібно розпоряджатися коштами Фонду.

Враховуючи поточну дохідність та низький рівень ризику вищезазначених інвестицій, протягом 2015 року Фонд купував лише облігації внутрішньої державної позики та розміщував кошти на депозитах державних банків та ПАТ «Укргазбанк». Інвестиційний дохід, отриманий з початку року, становить близько 200 млн.

На сьогоднішній день зменшення активів Фонду пов’язано виключно із переоцінкою проблемних активів: відбулась уцінка депозитів в проблемних банках та корпоративних облігацій, емітенти яких не виконують свої зобов’язання щодо сплати процентів та повернення коштів.

Слід зазначити, що фінансова криза несе однакові негативні наслідки для всіх фінансових установ і негативно впливає на накопичувальні пенсійні схеми у всіх країнах. Під час фінансової кризи 2008 року недержавні пенсійні фонди розвинутих країн втратили 43% вартості пенсійних активів. Проте, в кризові часи лише 4 % працівників припинили свою участь у пенсійних фондах. На кінець 2009 року робота фондів стабілізувалась, та на сьогодні в більшості розвинутих країнах недержавна пенсія перевищує державну.
Фонди, що інвестували в корпоративний сектор (облігації та акції підприємств) втратили значно більше, ніж ті, які мають консервативні інвестиційні портфелі (розміщення активів в банківські депозити та боргові цінні папери, гарантом повернення коштів за якими виступає держава).

Наразі усі зусилля співробітників Департаменту спрямовані на те, щоб знизити вплив негативних кризових явищ вітчизняної економіки на розмір пенсійних заощаджень наших учасників Фонду. Викладені вище заходи, що здійснює Фонд, дають впевненість в подальшому стабільному зростанні активів Фонду в середньостроковій перспективі.

Відгуки та пропозиції щодо :