Пенсійна реформа уряду В.Гройсмана
11 жовтня 2017 року

11 жовтня 2017 року набув чинності закон Украни "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій" (№6614) . Більш детально дізнатися про пенсійну реформу можливо, перейшовши за наступним посиланням: пенсійна реформа уряду В.Гройсмана.

 

Коментарі Департаменту КНПФ НБУ щодо Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» N 2148-VIII

Вплив Закону на систему недержавного пенсійного забезпечення (ІІІ рівень пенсійної системи).

Метою цього Закону є відновлення диференціації розмірів пенсій залежно від заробітку, заміни механізму відшкодування пільгових пенсій на сплату єдиного внеску, перегляд умов призначення пенсій за віком на пільгових умовах та за вислугу років, впровадження єдиних підходів до обчислення пенсій та умови їх призначення.

З прийняттям Закону  змінилися умови призначення пенсій за віком, які не впливають на умови недержавного пенсійного забезпечення.

Пенсійний вік, що надає право на отримання пенсій за віком та є відліком для визначення пенсійного віку учасників пенсійних фондів у недержавному пенсійному забезпеченні,  залишився без змін - 60 років(Пунктом 2 статті 61 Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» встановлено, що пенсійний вік, що визначається учасником фонду, може бути меншим від пенсійного віку, який надає право на пенсію за загальнообов'язковим державним пенсійним страхуванням, але не більш як на 10 років, якщо інше не визначено законом). Пенсійний вік, на який посилається вказана вище стаття, встановлений ст. 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», що є чинним на сьогодні).

 

Вплив Закону на накопичувальну систему загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (ІІ рівень пенсійної системи).

Законом було внесено зміни до Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», зокрема до пункту 9 та визначено дату початку перерахування страхових внесків до накопичувальної системи пенсійного страхування, а саме  з 1 січня 2019 року.

Законом  врегульовано питання щодо участі застрахованих осіб у накопичувальній системі пенсійного страхування. Так, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (у редакції Закону України від 03.10.2017 р. N 2148-VIII) учасниками накопичувальної системи пенсійного страхування є особи, які станом на 1 січня 2019 року підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню згідно з цим Законом.

Мають право прийняти рішення не сплачувати страхові внески до накопичувальної системи пенсійного страхування застраховані особи, яким на 1 січня 2019 року залишилося менше 10 років до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону. А особи, які досягли пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, не можуть бути платниками страхових внесків до Накопичувального фонду.

Відгуки та пропозиції щодо :