Звернення директора Департаменту з управління діяльністю КНПФ НБУ
1 червня 2015 року

Шановні колеги,

Як ми вже повідомляли, у першому півріччі цього року було проведено повний міжнародний аудит діяльності Корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України (далі – Фонду). Проведений аудит, крім численних правопорушень з боку колишнього керівництва Фонду, виявив значний обсяг проблемних активів на його балансі.

Фактично з перших днів роботи нового керівництва, Фонд розпочав активну роботу щодо повернення проблемних активів, кошти у які було вкладено без дотримання належних стандартів інвестування. Зокрема, нами було ініційовано низку судових справ, направлено звернення до Служби безпеки України, налагоджено ефективну взаємодію з Фондом гарантування вкладів фізичних осіб. Вже досягнуто позитивних результатів.

Так, у першому півріччі 2015 року в повному обсязі було повернено депозитні кошти з ПАТ «Фідобанк» на суму більше 56 млн. грн.

За період із грудня 2014 року до липня 2015 року з ПАТ «Банк «Софійський» було повернено депозитні кошти на суму 15 млн. грн.

В рахунок погашення боргу перед Фондом щодо нарахованого та несплаченого купонного доходу за облігаціями ПАТ «Ельба», до активів Фонду було зараховане майно, що перебувало у заставі, вартістю близько 2 млн. грн.

На рахунок Фонду було зараховано 4,7 млн. грн. що поступили від продажу на відкритому аукціоні нерухомості, переданої у заставу Фонду при розміщені депозиту на таку ж суму в ПАТ «Автокразбанк», який зараз знаходиться в стадії ліквідації.

Як раніше повідомлялося, Фонд уклав договір про реструктуризацію заборгованості з одним із найбільших облігаційних боржників на суму більше 65 млн. грн. Це означає, що для учасників Фонду було збережено активів на 65 млн. грн. та забезпечено отримання відсоткового доходу у сумі 57 млн. грн. протягом наступних п’яти років.

Процес повернення коштів за проблемними активами Фонду триває, і це дозволить у майбутньому збільшити розмір його активів.

Принагідно звертаємо Вашу увагу, що зважаючи на скорочення працівників у Національному банку України, єдиним способом залишитися у Фонді для учасників, які звільняються, є укладення індивідуальних пенсійних контрактів.

Кризові явища, які відбуваються в економіці держави, негативно впливають на роботу всіх недержавних пенсійних фондів, перш за все за рахунок масових банкрутств підприємств, у цінні папери яких вкладалися пенсійні кошти. Проте високий ступінь захищеності, який має зараз наш Фонд, навряд чи знайдеться хоч в одному іншому недержавному пенсійному фонді.

Крім того, Корпоративний недержавний пенсійний фонд Національного банку – найбільший в Україні. Його засновником є головний фінансовий регулятор країни, що додає відповідальності за наших учасників. А завдяки ефективній перебудові внутрішнього управління та системи прийняття інвестиційних рішень вже у найближчому майбутньому Фонд стане ще й вигідним інструментом збереження Ваших пенсійних коштів.

З повагою

Олег Курінний
Директор Департаменту з управління діяльністю
Корпоративного недержавного пенсійного фонду
Національного банку України

Відгуки та пропозиції щодо :