Національний банк України звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням розслідувати розтрату коштів КНПФ НБУ в 2011-2014 рр.
1 лютого 2018 року

Наприкінці минулого тижня Національний банк України звернувся до Генеральної прокуратури України з проханням вжити заходів для об’єктивного розслідування кримінального провадження стосовно осіб, у тому числі колишнього керівництва Дирекції з управління діяльністю КНПФ НБУ (далі – Дирекція), причетних до розтрати коштів Фонду у 2011-2014 роках.

Звернення Національного банку до ГПУ є черговим логічним кроком у претензійно-позовній роботі, яку веде Корпоративний недержавний пенсійний фонд НБУ для повернення коштів учасників.

Нагадаємо, що Служба безпеки України завершила досудове розслідування одного з епізодів розтрати коштів у 2013-2014  роках, зокрема службовцями Дирекції, яким повідомлено про підозру. До підозрюваних застосовано запобіжні заходи у вигляді застави та особистого зобов’язання. 

Досудове слідство, відкрите за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, щодо інших фактів, які розслідуються у кримінальному провадженні про розтрату понад 600 млн гривень, триває.

Підставою для відкриття кримінального провадження слугували факти численних порушень у 2011-2014 роках колишнім керівництвом Дирекції вимог законодавства України в частині інвестування коштів Фонду в цінні папери та придбання нерухомості. Більш детально з цією інформацією можна ознайомитись за посиланням.

Про результати розгляду звернення до Генеральної прокуратури України учасники Фонду будуть проінформовані додатково.

Відгуки та пропозиції щодо :